Kotiteollisuus on bändi, jonka jäsenet ovat osin hitsautuneet yhteen jo lapsuudessa, onnekkaiden sattumien kauppana. Lappeenrantalainen bändi soittaa musiikkia, joka on jossain suomirockin ja metallin maastoilla, ainakin joskus. Turhat koukerot on jätetty pois ja musiikki on musiikkia, sanoitukset ja musiikkivideot hieman rouheella otteella tehtyjä, luultavasti aivan tarkoituksella. Solistina toimiva Hynynen on nuorena miehenä ollut mukana muissakin kokoonpanoissa, kuten A-studio, joka oli se ensimmäinen osuma omaan bändiin.
KOTITEOLLISUUS ON YKSI SUOMEN ARVOSTETUIMMISTA RASKAAN ROKIN YHTYEISTÄ
Alkuvuosina yhtyeellä ei ollut nimeäkään, mutta musiikki soi silti vahvalla otteella. Vuosina 93-97 se tunnettiin nimellä Hullu ukko ja kotiteollisuus. Tuon jälkeen se lyhennettiin nykyiseen muotoonsa ja se jäi elämään. Pian nimen lyhennyksen jälkeen, itse asiassa seuraavana vuonna, yhtye julkaisin ensimmäisen albuminkin tällä nimellä. Vaikka suosio alkoi jo kasvaa, saatiin läpimurtoa odotella vielä joitain vuosia. Kotiteollisuus: Minä olen -kappale löytyi albumilta. Siitä voi katsoa suurimman suosion alkaneen.
Ensimmäinen ihan oikea hitti oli kuitenkin jo edelliseltä albumilta löytyvä sen ensimmäinen single, Jos sanon. Läpimurto albumiksi kutsuttu Helvetistä itään voitti vuoden parhaan hard rock metallialbumin Emman vuonna 2004. Minä olen lisäksi albumilta irtosi muitakin hittejä ilmoille, kuten Rakastaa/ei rakasta ja nimikko kappale Helvetistä itään. Kovin valtavasti ei yhtyeen kokoonpanokaan ole vaihdellut vuosien varrella, ja kolme neljästä onkin alkuperäisiä jäseniä.
KOTITEOLLISUUS: MINÄ OLEN, YKSI ISOIMMISTA HITEISTÄ
Kotiteollisuus kyseisen kappaleen ansiosta yhä isomman kuulija joukon tietoisuuteen ja soi melko paljonkin myös radiossa. Minä olen ja Helvetistä itään olivat kumpikin radiosuosikkeja kuin myös albumilta kolmanneksi sinkuksi lohkaistu Tämän taivaan alla. Albumista tekee erityisen myös se, että siinä soitti vierailevana tähtenä koskettimia Nightwishista tuttu Tuomas Holopainen. Hän on myös ollut mukana yhtyeen keikoilla, oman bändin ollessa tauoilla.
Kotiteollisuus on myynyt levyillään kultaa sekä platinaa, soinut radiossa huikeita määriä ja vastaanottanut myös palkintoja saavutuksistaan. Eikä suotta, kyllä yhtyeen musiikki ja Hynysen kynästä syntyneet tekstit osuvat suomalaiseen sieluun voimalla. Toivoa sopii, että musiikin teko ja keikkailu ei lopu lähiaikoina.
ROCKMUSIIKIN KRUUNAA ONNISTUNUT VEDONLYÖNTI
Kunnon musiikista tulee aina hyvä tunnelma ja kun siihen yhdistetään oikein hyvin sujunut urheiluvedonlyönti, ei päivä voisi olla enää parempi. Nopeampi kasinolla vetojen laittaminen onnistuu vaivatta ja samalla voi kuunnella Hynysen ääntä kertomassa millaisia ne Tuonelan koivut taas olivatkaan. Kappaleita löytyy niin paljon, että kyllästymään ei pääse. Aivan kuin vedonlyönnissä, viehätys on tullut jäädäkseen päiviämme sulostuttamaan.
Yhtyeen solisti, Jouni Hynynen on mies, jolla on monta roolia bändin asioissa. Laulamisen lisäksi hän soittaa kitaraa ja myös sanoittaa kappaleet. Myöskään kirjailijan ura ei ole hänelle vieras, sillä kynästä on lähtenyt kirjoja enemmän kuin yhdellä kädellä pystyy laskemaankaan. Onpa hän juontanut televisiosarjaakin Jone Nikulan kanssa. Äijät -ohjelmaa tehtiin subille kaksi tuotantokautta.
KOTITEOLLISUUS NAUTTII KEIKKAILUSTA
Keikoilta saa uskomattomat määrät virtaa, on Hynynen kertonut haastattelussa. Yhtye nauttii saadessaan olla aidossa kontaktissa faneihinsa ja pitää huolen siitä, että suomirock elää ja kukoistaa. Suoraviivainen tyyli esittää myös negatiivisia kommentteja kesken live-keikan, ei ole tuntunut faneja haittaavan. Ehkä jopa päin vastoin. Lämpimällä huumorilla väritetty yleisön kommentointi saa jään murtumaan ja tunnelman rentoutumaan.
Vuodesta 2014 on yhtye soittanut samalla kokoonpanolla, ilmeisen hyvin keskenään viihtyen. Alkuperäisiä jäseniä heistä ovat Jouni Hynynen, Jari Sinkkonen ja Janne Hongisto. Tuoreimpana tulokkaana Miitri Aaltonen, joka liittyi tuolloin 2014 porukkaan vietettyään aikaa ensin vierailevana tähtenä keikoilla Holopaisen ohessa.
Kotiteollisuus soittaa Hynysen omien sanojen mukaan poppia tai jopa iskelmää särökitaralla soitettuna. Sanoitukset ovat paikoin hyvin synkkiäkin ja kritisoivat myös uskontoa jonkin verran, esimerkiksi kappaleet Tämän taivaan alla, Pää kylmänä ja Kaihola. Viimeksi mainitun kappaleen alku kertoo tyylistä paljon: Rakastamme aivan kuin tarinaa olisi vielä jäljellä. Onnellista loppua odotamme siellä, missä Jumala nauraa kirkoilleen, papeille, rituaaleilleen ja kauniille alttaritauluilleen. Koko maailmalleen!