Suomirock

Suomirock

Mitä suomirock on?

Suomirock tarkoittaa yleensä yleisesti suomalaista rockmusiikkia, mutta joskus siitä puhutaan myös silloin kun tarkoitetaan nimenomaan suomenkielistä rock-musiikkia. Suomessa onkin paljon sekä suomenkielisiä rock-yhtyeitä, että englanniksi laulavia bändejä. Nämä englanniksi laulavat rock-legendat, kuten HIM, The Rasmus ja Nightwish, ovatkin hyvin tunnettuja Suomen lisäksi myös muualla maailmalla. Juuri nämä kolme bändiä ovatkin vieneet suomalaisen rockin suuren maailman tietoisuuteen, sillä ne ovat 2000-luvun aikana saaneet ulkomailla menestystä sellaisessa mittakaavassa, joka on suomalaisille rockyhtyeille aivan ennennäkemätöntä. Suomesta löytyy toki pitkä lista muitakin tunnettuja ja legendaarisia rock-yhtyeitä. Suomirockilla on siis hyvin monipuolinen tarjonta.

Joidenkin mielestä paras suomalainen roc-kbändi on sellainen, jonka sanoitukset ovat suomeksi, toisin kuin esimerkiksi Nightwishillä ja HIM:llä. Suomenkielisiä suosikkeja kyseisessä genressä, ovat esimerkiksi Popeda ja Eppu Normaali.

Mikä suomalainen rock-bändi on kuuluisin?

Maailmalla suomalaisesta rockista tunnetaan etenkin HIM, The Rasmus ja Nightwish. HIM myi muun muassa Yhdysvalloissa yhdellä albumillaan kultalevyä oikeuttavan määrän. The Rasmus taas on noussut historiansa aikana Euroopassa useassa maassa listaykköseksi menestyneimmällä levyllään.

Nightwish on myös valtavan tunnettu ja suosittu niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Sillä on kokonaisuudessaan yli kahdeksan miljoonan levymyynti. Suomen kieltä laulavista rock-yhtyeistä suosittuja taas ovat esimerkiksi Popeda, Klamydia, Haloo Helsinki ja Apulanta. Esimerkiksi Apulannan kappaleista peräti 21 on noussut Suomen virallisen singlelistan ensimmäiselle sijalle.

Suomirock

Suomalaisen rockin helmet

Moni suomalainen rock-kappale on jo noussut klassikoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi Yön Joutsenlaulu sekä Lordin Hard Rock Hallelujah, jolla yhtye voitti ensimmäisenä Suomen edustajana Eurovision laulukilpailun vuonna 2006. Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maa on myös varmasti lähes jokaiselle suomalaiselle tuttu klassikko, jonka sanat moni osaa ulkoa.

Monet Suomen rock-bändit ovat menestyneet englanninkielisillä kappaleilla myös kotimaassa. Esimerkiksi HIM:n Join Me on valtava hitti Suomessa – samoin kuin esimerkiksi Nightwishin Nemo. Näillä bändeillä on monia muitakin hittikappaleita ja Suomesta löytyy lisäksi lukuisia yhtyeitä, joiden rock-biisit ovat nousseet klassikoiden asemaan suomalaisten keskuudessa. Hitteihin voi tutustua esimerkiksi SuomiRock-radiokanavaa kuuntelemalla, sillä se soittaa suomirockia 90-luvulta tähän päivään saakka.

Suomirock

Suomirock festareilla

Suomalaiset rakastavat rock- ja metallimusiikkia ja se näkyy Suomen festareiden tarjonnassa. Suomessa järjestetään lukuisia rock-festareita, joista tunnetuimpia ovat esimerkiksi ankka rock ja Provinssirock. Suomirock näkyy vahvasti monilla festareilla, mutta sen lisäksi esiintyjätarjonta kattaa yleensä myös tunnettuja ulkomaisia esiintyjiä. Yleensä festareiden esiintyjät vaihtuvat aina vuosittain, joten niiden hyvissä ajoin julkaisemia esiintyjälistoja kannattaa seurata jo hyvissä ajoin, jotta tietää, mille festareille kannattaa lähteä.

Monet Suomen paljon kansainvälistäkin suosiota saaneet rock-yhtyeet ovat esiintyneet Suomen rock-festareilla. Esimerkiksi HIM on esiintynyt lukuisissa Suomen tapahtumissa, mukaan lukien suositut Qstock ja Provinssirock. Tämä legendaarinen rock-yhtye on esiintynyt Suomen lisäksi tunnetuilla festareilla eri maissa, kuten Ruotsissa ja Englannissa. Yhtye ei tosin esiinny enää Suomen festareilla, koska se järjesti jäähyväiskeikkansa vuonna 2017.