Maija Vilkkumaa

post thumb
Festivaalit
by Veera/ on 20 Sep 2020

Maija Vilkkumaa

Kun puhutaan suomirock-taivaan kirkkaimmista tähdistä, on mahdotonta olla mainitsematta Maija Vilkkumaan nimeä. Kyseessä on pitkän linjan artisti, joka on säilyttänyt suosionsa jo vuosikymmenien ajan. Vilkkumaa oli tuttu näky myös Ankkarockissa: laulaja nähtiin lavalla melkeinpä joka vuosi.

SUURSUOSIOON 2000-LUVUN ALUSSA

Vilkkumaan esikoisalbumi Pitkä ihana leikki julkaistiin vuonna 1999. Albumi sisälsi kappaleen Satumaa-tango, joka oli artistin ensimmäisiä suuria hittikappaleita. Vuosituhannen vaihteen jälkeen nähtiin alkutahdit todelliselle jättimenestykselle, kun toinen albumi Meikit, ketjut ja vyöt nousi Suomen virallisen albumilistan kärkeen. Sama meno jatkui läpi 2000-luvun, kun suurin osa albumeista keikkui listan kärjessä.

Vuosien varrella Maija Vilkkumaa on tarjonnut kuuntelijoille useita hittejä. Esimerkiksi pari vuotta Satumaa-tangon jälkeen julkaistu Ingalsin Laura on useimmille tuttu kappale. Yksi suurimmista ellei jopa suurin hitti on Ei vuodelta 2003. Ei on eittämättä yksi Vilkkumaan uraan eniten vaikuttaneista yksittäisistä kappaleista.

Suosio on luonnollisesti tuonut mukanaan palkintoja. Ei-kappale ja samanniminen albumi sen ympärillä räjäytti pankin toden teolla vuoden 2003 Emma-gaalassa. Vilkkumaa itse palkittiin vuoden naissolistina, kun taas albumi sai sekä vuoden albumin että pop-rock-albumin palkinnon. Vuonna 2010 Vilkkumaa sai arvostetun Juha Vainio -palkinnon.

MAIJA VILKKUMAA – URA TELEVISIOSSA

Viime vuosina Maija Vilkkumaa on totuttu näkemään eri television viihdetuotannoissa. Koska suosion korkein aallonharja oli 2000-luvun alussa, ovat esiintymiset eri ohjelmissa eittämättä tuoneet artistin musiikkia tutuksi nuoremmillekin sukupolville.

Vilkkumaa on nähty suositun The Voice of Finland -kykykilpailun tähtivalmentajana. Ohjelman perusidea on, että laulajanurasta haaveilevat kilpailijat esiintyvät valmentajille, jotka kuuntelevat esityksiä ikään kuin sokkona. Toisin sanoen kukin valmentaja valitsee artisteja joukkueeseensa pelkästään äänen perusteella. Ensimmäisen kerran Vilkkumaa nähtiin valmentaja ohjelman 10. kaudella vuonna 2021.

Lisäksi Vilkkumaa on osallistunut valtaisan suosion saavuttaneeseen Vain elämää -ohjelmaan, jossa joukko maan kärkiartisteja esittää versioita toistensa suosituimmista kappaleista. Ohjelman luonteeseen kuuluu myös kunkin artistin uran muistelu ja keskustelu aroistakin aiheista.

MIKÄ SUOMIROCKISSA KIINNOSTAA?

Suomirock on ollut suosittua vuosikymmenien ajan, ja sillä on oma paikkansa suuren kuuntelijakunnan sydämissä. Maailma on pienentynyt television ja internetin myötä, mutta valtavasta tarjonnasta huolimatta kotimaisella rockilla on yhä kysyntää.

Yksi suomenkielisen rock-musiikin suurimmista vetovoimatekijöistä on varmasti juurikin kieli. Suomalaiselle kuuntelijalle kappaleen sanoma ja tunnelma välittyvät eri tavalla suomeksi kuin esimerkiksi englanniksi laulettuna. Jos kappaleen aihe koskettaa jotakin nimenomaan Suomeen ja suomalaisuuteen liittyvää, on luonnollisin tapa kertoa tarina suomeksi. Vaikka laulukieli olisikin englanti, on joka tapauksessa kiinnostavaa, että artisti tai yhtye on kotoisin omasta kotimaasta. Lisäksi kotimaisia artisteja on helppoa mennä katsomaan kotimaan festareille parhaassa tapauksessa useammankin kerran kesän aikana.

Yleisesti ottaen rock-musiikissa monia viehättää sen tietynlainen räväkkyys. Kappaleet käsittelevät usein ajatuksia ja tunteita herättäviä aiheita. Ei varmastikaan ole sattumaa, että rock-musiikki usein toimii tunnelmannostattajana illanistujaisissa ja urheilutapahtumissa. Sopivan reipas musiikki sopii mainiosti myös urheilutreenin yhteyteen tai taustamusiikiksi, kun tarkoituksena on pelata pelejä, joita online kasinot tarjoavat.