Menestyneimmät suomalaiset yhtyeet

post thumb
Festivaalit
by Veera/ on 29 Aug 2022

Menestyneimmät suomalaiset yhtyeet

Millaisia maailmalla menestyneimmät suomalaiset yhtyeet ovat? Menestyneitä yhtyeitä on useampia ja samaten pelkästään laulajia, mutta perehdymme tällä kertaa neljään erilaiseen yhtyeeseen, jotka ovat niittäneet mainetta ulkomailla. Koetamme kaivaa syitä, miksi menestys on ollut vankkaa ja toisaalta myös sitä, mihin menestyminen pohjautuu. Myönnettävä on, että listamme ei ole kattava, mutta suomalaiset bändit ovat lähteneet rohkeasti kokeilemaan siipiään ulkomaille.

OVATKO NIGHTWISH JA SUNRISE AVENUE MENESTYNEIMMÄT SUOMALAISET YHTYEET?

Nightwish perustettiin Kiteellä vuonna 1996 ja sen vahva johtohahmo on aina ollut Tuomas Holopainen. Ensimmäisen solisti oli Tarja Turunen, jonka klassisesti koulutettu ääni oli kuin luotu tämän sinfonisesti metallia esittävän yhtyeen tyyliin. Bändi saavutti suhteellisen nopeasti mainetta ensin Suomessa ja myöhemmin myös ulkomailla. Olikin melkoinen saavutus, että se pääsi esiintymään Lontoon Wembley Arenalle pääesiintyjäksi ensimmäisenä suomalaisena yhtyeenä. Katsomo oli lisäksi loppuunmyyty.

Kokoonpanossaan yhtye on kokenut muutoksia jonkin verran, mutta eniten lienee herättänyt huomiota se, että Tarja Turunen sai lähteä vuonna 2015. Tarja on kyennyt kaikesta huolimatta luomaan omaa kansainvälistä uraa myös jatkossa, mutta niin on myös tehnyt Nightwish. Tällä hetkellä bändin solistina toimii Floor Jansen. Tällä tasolla esiintyessään yhtye nähdäänkin aina niin sanotuilla maailmankiertueilla.

Sunrise Avenue perustettiin vuonna 2002 ja sen musiikkityyli on poprockia. Kantavana voimana on ollut laulaja Samu Haber. Bändi alkoi hyvin pienestä ja aluksi se olikin vain Haberin ja Janne Kärkkäisen akustinen duo. Myöhemmin bändiin liittyivät myös basisti ja rumpali. Levy-yhtiöt olivat alusta alkaen kiinnostuneita, mutta he halusivat muuttaa bändin tyyliä. Yhtye ei siihen suostunut ja hyvä niin, koska menestyminen tuli sillä tyylillä, mitä bändi halusi.

Ennen kuin ensimmäistäkään kappaletta oli julkaistu, bändi oli kyennyt tekemään EMIn kanssa maailmanlaajuisen levytyssopimuksen. Joten alku oli varsin vauhdikas ja eteneminen Eurooppaan lähti liikkeelle nopeasti. Bändi on tehnyt useita levytyksiä, joista se on myynyt platinaa esimerkiksi Saksassa. Vuodesta 2006 se esiintyi Japanissa ja Euroopassa lähes tauotta. Bändin jäähyväiskiertue alkoi vuonna 2022. Menestystarina on kuin online casino, jonka kolikkopelistä voi aueta rahahanat suuremmille voitoille.

HIM JA THE RASMUS OVAT MYÖS MENESTYNEIMMÄT SUOMALAISET YHTYEET

HIM perustettiin vuonna 1991 ja jäähyväiskiertueen se teki vuonna 2018, mutta silti näiden vuosien aikana se ehti nousta suosioon Suomen rajojen ulkopuolella. Yhtyeen genre on mielenkiintoinen, koska se edustaa sekä rockia ja metallia. Siksi sitä onkin kutsuttu love metalliksi. Bändi oli ensimmäinen suomalainen yhtye, joka sai kultalevyn Yhdysvalloissa. Albumi oli vuonna 2005 Dark Light.

Bändi ei lopettanut erimielisyyksiin vaan Ville Valo on kertonut, että comeback saattaisi olla jopa mahdollinen. Jäähyväiskiertue oli 51 keikan mittainen ja niistä seitsemän oli Suomessa ja 25 Euroopassa sekä 19 Pohjois-Amerikassa. HIMin perinteinen keikkapaikka uudenvuodenaattoina on ollut Tavastialla, Helsingissä ja se myös oli bändin viimeinen esiintymispaikka.

The Rasmus on mielenkiintoinen rock-yhtye, joka kuuluun menestyneimmät suomalaiset yhtyeet -joukkoon. Se aloitti vuonna 1994 ja jatkaa edelleen hyvissä voimissa. Bändin kantava voima on Lauri Ylönen. Menestys ulkomailla on ollut huikeaa ja se onkin saavuttanut erilaisia palkintoja sekä platina- ja kultalevyjä useissa maissa. Euroopan lisäksi se on valloittanut Meksikon, Japanin, Uuden-Seelannin sekä Australian. The Rasmus edusti Suomea Euroviisuissa keväällä 2022.

Vuonna 2003 Dead Letters -albumi menestyi hyvin ja silloin bändi teki lopullisen läpimurtonsa ja päätyi useiden maiden listoille. Esimerkiksi Saksassa se nousi upeasti sijalle yksi. Albumi pääsi myös Ison-Britannian listalle 10 parhaan joukkoon. Tämä albumi myi kansainvälisesti katsottuna kaikkiaan viisi platinaa sekä kahdeksan kultalevyä. The Rasmuksen tyyli oli tuolloin muuttunut tummemmaksi ja se tuntui toimivan erinomaisesti.